ירקות רב שנתיים

ירקות עונתיים הם באמת דבר נפלא, טעים ובריא ומי מאיתנו שמגדל בעצמו בטח מבין ומכיר בהשקעה, מיומנות והמשאבים (מים, קומפוסט, הדליות) שיש לגייס על מנת לחוות הצלחה משמעותית עם ירקות עונתיים.

אך חשוב להכיר בכך שחלק משמעותי בתכנון גינה שתשמש לגינון וגידול אקולוגי אמיתי, זה לדעת לבחור את הגידולים שלנו כך שלא יהיו מאוד עתירים במשאבים והשקעה של זמן וכך להפחית את טביעת הרגל האקולוגית של גידול המזון שלנו. 

נקודה חשובה נוספת היא שעל מנת לייצר גינה הרמונית, טבעית ואקולוגית מוצלחת אנחנו צריכים לשאוף לייצר איזון אקולוגי בגינתנו בין היצורים השונים שנמצאים בה ובינם לבין תנאי האקלים הקשים של הארץ.

כאשר אנחנו מקדישים חלק גדול מגינתנו לגידולים עונתיים, אותם אנחנו מחליפים כל עונה (ולפעמים מספר פעמים בעונה), אנחנו כל פעם יוצרים סוג של פגיעה ונסיגה בגינתנו ע״י פילוח וערבוב האדמה, עקירת שורשים, גיזום מוחלט של גידולים גבוהים שבינתיים יצרו נישה מוצלת לשלל יצורים וצמחים אחרים. 

לאור ההבנות הללו גנן אקולוגי מיטיב לכת תמיד יחפש איך להפוך את גינת המאכל שלו עם הזמן לאחת שמבוססת בעיקר על גידולים רב״ש (רב שנתיים) עם שילוב של ירקות עונתיים להשלמה של טעם, חוויה ותזונה.

אבל מהם ירקות רב שנתיים?

ובכן ישנם צמחים שימושיים רבים שאינם דורשים התעסקות מאסיבית במהלך העונה ולרוב יישארו שופעים במשך כל השנה. חלקם רדומים במהלך החורף או הקיץ ופורצים מחדש בעונה הבאה.

צמחים אלו אינם זקוקים להרבה השקעה ומתפתחים מאד יפה בעצמם, הם מספקים מזון איכותי, מספקים הגנה ומסתור ליצורים חשובים בגינה ויוצרים חוויה של שפע ו״עוגנים״ מזינים ואסתטיים לאורך כל השנה.

בואו נכיר כמה צמחים כאלו:

מלוח קיפח

שיח גדול רב״ש, הגדל בר במדבריות ישראל ובמישור החוף. עליו אכילים ובעלי טעם מלוח עדין. ניתן לאכול אותו טרי או לבשל, לטגן ואף לצלות בתנור לצ׳יפס. ועוד. שיח המלוח צומח מהר מאוד ויוצר בתוך מספר חודשים נוף סבוך וגדול אשר מתאים ליצירת מסתור לבע״ח. 

מלוח קיפח

עמיד לגיר, קרה ושרב. מתאים לכל אזורי הארץ. לשמש מלאה או חצי צל. השקיה מועטה. גובה: עד 2 מטר, רוחב: עד 3 מטר. מרווחי שתילה: ליצירת גדר חיה: 1 מטר. 

מורינגה מכונפת

"עץ הפלאים" שמקורו במורדות הרי ההימלאיה. המורינגה הינה שיח-עץ אכיל בכל חלקיו אשר מכיל מגוון רחב של ויטמינים ומינראלים חשובים בכמויות גדולות, בדגש על ויטמין C, סידן, ברזל וחלבון.

קצב הצימוח של המורינגה מהיר מאוד החל מסוף האביב ועד לחורף. העץ נשיר מותנה בחורף והנוף שלו לא מאוד סמיך באופן כללי. 

מתאים למישור החוף ולשפלה. עמיד לגיר וחום, רגיש לקרה. לשמש מלאה או חצי צל, השקיה בינונית-מועטה. עץ גבוה וצר: מגיע לגובה של עד 8 מטרים. מרווחי שתילה: לגדר חיה – 1.5 מטר.

נופילטוס (נופאל)

קקטוס חזק, כמעט נטול קוצים לחלוטין, בעל עלים אכילים.

נופילטוס מחבק פריחת קוציץ רך

ניתן לאכילה חי, מבושל או מטוגן ובד״כ אוכלים את הכפות (העלים) הצעירות של הקקטוס. בעל מרקם רירי (מאוד בריא למערכת העיכול). קצב צמיחה בינוני-מהיר, בעיקר בחודשי הקיץ. עמיד לגיר, קרה ושרב. מתאים לכל אזורי הארץ. לשמש מלאה עד חצי צל. השקיה מועטה עד להתבססות. לאחר מכן הצמח יכול לשרוד ללא השקיה בכלל. גובה עד 3 מ׳, רוחב עד 2׳. מרווחים לשתילה לגדר חיה- 1 מטר.             

ארטישוק

הוא עשבוני מעט קוצני רב-שנתי, השייך למשפחת המורכבים. לצמח שורש-אגירה מעמיק ומעובה.

הארטישוק מלבלב במהלך החורף, מניב באביב ונכנס לתרדמת בקיץ במהלכה העלים שלו מתים לחלוטין עד לתחילת החורף אז הוא יפרוץ מהקרקע ויתחיל ללבלב שוב. אחד הצמחים היפים ביותר- ישנם זנים ירוקים וסגולים. כעבור שנה-שנתיים הצמח גדל משמעותית ומוציא 4-8 ארטישוקים. .

ארטישוקים ירוקים

קצב צימוח מהיר בחודשי החורף, עמיד לקור, מתאים לרוב אזורי הארץ, ועד לאזור קרית גת/ב״ש יכול להתקיים על מי גשמים בלבד (גידול בעל), גובה עד 1.5 מ׳, רוחב כ1 מ׳.

מרוות ירושלים

מרוות בר ארץ ישראלית רב שנתית, אשר מתייבשת בקיץ וצומחת מחדש בראשית הסתיו. בעלת עלים רחבים הטובים לבישול, טיגון והכנת ממולאים.

באביב המרווה מפתחת עמודי פריחה גבוהים ושופעים בגוונים בין לבן לסגול. עמידה לגיר וקרה, מתאימה לרוב אזורי הארץ. מושכת מאביקים נהדרת ומתאימה לשתילה/זריעה החל מסוף הקיץ ועד לאמצע האביב. מספיק לשתול כמה שתילים בודדים שיתרבו עצמם ברחבי הגינה.

מרוות ירושלים

לשמש מלאה וחצי צל, השקיה מועטה, מתאימה לגידול בעל ברוב אזורי הארץ. גובה: בשיא הפריחה: 1-1.5 ס"מ. רוחב: עד 60 ס"מ. מרווחי שתילה: 40 ס"מ .

אספרגוס (אספרג רפואי או אספרג החורש)

צמח רב שנתי עשבוני ובעל נטיה לטפס. צמח מאוד חזק האידיאלי לגידול בתנאים של הצללה קלה.

ישנן כמה שיטות לגידול אינטנסיביות יותר (במקרה של האספרגוס הרפואי) ואינטנסיביות פחות (במקרה של אספרג החורש). זהו צמח שדרושה היכרות והעמקה איתו על מנת להפיק ממנו כמויות מזון גדולות אך הגמול שווה את זה!

לשמש מלאה עד הצללה חלקית, השקייה בינונית עד רבה, שותלים בתחילת החורף, הזן התרבותי (אספרג רפואי) מגודל לגובה של עד 40 ס״מ, הזן הבר (אספרג החורש) הינו מטפס שיכול בקלות להגיע לגובה של 3-5 מטרים אם לא מרסנים אותו.

מעוג ימי

שיח בינוני בגודלו, והוא בעצם הגרסה הרב שנתית לחוביזה החורפית שלנו. זהו שיח עגלגל בעל עלים אפרפרים-ירוקים שגודלם כחצי מגודל עלה החוביזה ובעל פרחים סגולים-לבנים גדולים ויפים מאוד שהינם גם אכילים (קישוט מהמם לסלט!).

השיח מספק שפע של עלים למאכל כל השנה ומתאים לגידול גם בתנאים של חצי צל.

מעוג ימי בתוך אדנית פורחת

לשמש מלאה עד חצי צל, השקיה בינונית, גובה עד 2 מ׳ רוחב כ1.2 מ׳.

ישנם עוד רבים וטובים וקצרה היריעה מלתאר את כולם אך הצמחים הנ״ל הם נקודת התחלה מצויינת ומהימנה על מנת להעשיר את הגינה והמטבח שלנו ולייצר גינה מזינה חזקה, הרמונית ובאמת אקולוגית.

רוצים ללמוד עוד? תבדקו את הסדנאות הקרובות שלנו

רוצים לראות דוגמאות לגינות אקולוגיות? כנסו לתיק העבודות שלנו

רוצים גינה מזינה משלכם? דברו איתנו

מאחלים הצלחה והרבה סבלנות!

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp

אולי יעניין אותך גם...

גינה מזינה סדנא

לא רוצים לפספס?

הירשמו לניוזלטר שלנו

כתבות עומק, סדנאות חדשות, דיווחים מהשטח והפתעות נוספות